Cara dan panduan menanam cili dalam pasu atau polybag

Sayuran cili menjadi salah satu ramuan dalam kebanyakan resepi masakan mampu hidup lebih subur didalam pasu sekiranya ditanam mengikut kaedah penanaman yang betul.

Berikut adalah kaedah penanaman didalam pasu yang boleh dijadikan panduan.

i. Gunakan tanah campuran yang mengandungi tiga bahagian tanah, satu bahagian tahi ayam reput atau kompos dan satu bahagian pasir. isikan pasu dengan tanah campuran tersebut sehingga 5cm dari permukaan pasu.

ii. Semai terus3 atau 4 biji benih kedalam pasu sedalam 2 hingga 5 cm. Tinggalkan hanya sepokok setiap satu dua minggu selepas menanam.

iii. Siram pokok pada awal pagi dan lewat petang setiap hari kecuali pada hari hujan.

iv. Tabur sebanyak satu sudu teh atau 5 gram baja di sekeliling pokok setiap minggu.

v. Gunakan juga rumput-rumput kering yang diletakkan di sekeliling pokok sebagai kompos semulajadi.

vi. Hasil tuaian lada selalunya dapat dikutip selepas kira-kira 12 minggu ditanam. Anggaran hasil mengikut kaedah ini adalah diantara 0.8 – 15 kilogram sepokok.

Bagaimanapun bagi mereka yang mempunyai tanah yang luas, panduan berikut boleh diikuti.

i. Bajak dan gemburkan tanah sedalam 15-22 cm. Sediakan batas berukuran 1.2 meter lebar dan 22 – 30 cm tinggi. Panjang batas mengikut keadaan kawasan manakala jarak antara batas pula ialah 45 cm. Gaulkan tahi ayam reput sebanyak 25 kg bagi 50 meter persegi kawasan.

PENYEDIAAN ANAK BENIH

Semaian anak benih cili

Cara dan panduan menanam cili dalam pasu atau polybag
Semaian anak benih cili

i. Sediakan kotak semaian berukuran 45 cm panjang, 22 cm lebar dan 10 cm tinggi. Isikan kotak semaian dengan tanah campuran mengandungi tiga bahagian tanah, satu bahagian tahi ayam reput dan satu bahagian pasir.

ii. Semai lima gram biji benih ke dalam kotak semaian secara barisan dan tutp benih dengan lapisan nipis tanah. Jarak tanaman adalah 5 cm antara baris dan 2 cm antara pokok.

iii. Siram dengan penyiram yang mempunyai semburan halus dua kali sehari.

iv. Kotak semaian mesti dilindungi daripada cahaya matahari dan air hujan yang berlebihan.

v. Ubah anak benih ke ladang 3 – 4 minggu selepas disemai .

vi. Sebelum diubah ke ladang, dedahkan anak benih kepada cahaya matahari selama 3-4 hari untuk mengeraskannya.

MENANAM

i. Anak benih yang berumur enam minggu boleh diubah terus ke batas.

ii. Sebelum mencabut basahkan kotak semaian supaya anak benih senang digali. Kemudian, gali anak beni dengan segumpal tanah dan tanam terus ke batas.

iii. Jarak tanaman adalah 90 cm antara pokok dan 150 cm antara baris.

PENJAGAAN

i. Tabur baja di keliling pokok dengan kadar satu sudu besar atau 10 gram sepokok setiap dua minggu.

ii. Gunakan rumput-rumput kering atau pelepah kelapa sebagai sungkupan.

iii. Bersihkan batas daripada rumpai menggunakan tanah, cangkul atau tajak.

TUAIAN HASIL

Tuaian hasil cili merah
Tuaian hasil cili merah

i. Cili boleh dipetik lapan minggu selepas diubah ke ladang dan pungutan hasil dibuat setiap tiga atau empat hari.

ii. Anggaran hasil dari kawasan 50 meter persegi adalah 100-200 kg.


Source and citation:http://harizamrry.com/2007/11/30/panduan-menanam-cili-dalam-pasupolybag




Anda mungkin menyukai:

>> Tips dan panduan cara menanam orkid

Chilli Species 2

Capsicum frutescens coming from the Amazon basin in Brazil and the Mexican city of Tabasco, hence the most recognizable one being the Tabasco. Now finding their way to India and the Far East where they are called bird pepper. Bushy type of plant growing to 4 feet, with smooth oval leaves up to 2.5 inches. Flowers have greenish white corollas with no spots and blue anthers, erect pods up to 1.5 inches long. Makes good pot plants.
  • Tabasco
  • African birdseye
  • Malagueta
  • Thai pepper
  • Demon Red
Capsicum pubescens originates in Bolivia, now being cultivated from the Andes to Mexico and Central America. The common name for this species is rocoto. Sprawling plant up to 4 feet high and two foot wide with oval light to dark green leaves being up to 3 inches long and very hairy. Flowers have purple corollas, purple anthers and stand erect above the leaves. Hardy plants with a long growing season. As the pods are so fleshy they are usually eaten fresh in salsas or stuffed but they are very hot.
  • Manzano Amerillo
  • Manzanoi Rojo
  • Rocoto

No comments:

Post a Comment